Nadat je een graafmachine hebt gehuurd op Graaver.com is het natuurlijk belangrijk dat deze naar de juiste locatie vervoerd wordt. Gelukkig bieden bijna alle verhuurpartners een voordelige transportservice, waardoor jij zeker weet dat jouw gehuurde machine veilig bij jouw klus aankomt. Vervoer je de graafmachine liever zelf? Dat kan ook!
Bij het vervoeren van een graafmachine zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Van de machine goed vastzetten tot de juiste positie van de machine op de aanhanger. Er is een belangrijke factor die alsmaar terug blijft komen, namelijk het gewicht.
Klein maar fijn
Het gewicht van de graver is bepalend voor de keuze van de vervoermethode. Wat de juiste keuze is, hangt af van de toegestane maximale massa van het trekkende voertuig en de aanhanger. Dit is het lege gewicht inclusief het maximale laadvermogen. Een bestelbus heeft, afhankelijk van de aanhanger, bijvoorbeeld een trekgewicht van 3500 kg. Een bestelbus mag dus de relatief kleinere machines (t/m 2,5 ton) op een aanhanger vervoeren. Voor het vervoeren van een graafmachine met behulp van een aanhanger heb je een B + E rijbewijs nodig.
De gloednieuwe TB325R levert niks in wat betreft graafvermogen en opbreekkracht. Deze machine is speciaal ontwikkeld om vervoerbaar te zijn op een aanhanger. Kortom, heb jij een aanhanger, wil je zeker zijn dat je voldoet aan de wetgeving en wil je de meest krachtige machine in haar gewichtsklasse? Dan is de TB325R iets voor jou!
Het grote geschut
Voor de grotere machines in de vloot zijn er meerdere opties. Er is keuze uit een zogenaamde BE combinatie, een bakwagen, een dieplader en een eurodieplader. Een BE combinatie heeft een maximaal toegestaan gewicht van 7,5 ton. Voor grotere machines is dus ook groter geschut nodig. Een bakwagen en trekker/dieplader hebben in Nederland een maximaal gewicht van 50 ton. In België betreft dit 44 ton. Voor zwaarder gewicht is een eurodieplader noodzakelijk. Je hebt echter wel een vergunning nodig om een eurodieplader te mogen gebruiken.
Het vastzetten van de graver
Het vastzetten van een graafmachine is van groot belang voor veilig transport. Uiteraard komen hier een aantal aspecten bij kijken. Allereerst, het type rijwerk. Bij machines met rubbertracks mogen spanbanden gebruikt worden. Gebruik hiervoor enkel onbeschadigde spanbanden, plaats geen lading op de spanbanden en leg er geen knopen in. Vermijd scherp randjes, dit voorkomt insnijdingen in de spanbanden.
Bij stalen rijwerk en machines met banden zijn kettingen wettelijk verplicht om de machine vast te zetten. Verder moeten er onder stalen rijwerk rubbermatten gelegd worden. Het gewicht van de machine bepaald het aantal kettingen of spanbanden die je nodig hebt. Het vastzetten van deze kettingen of spanbanden moet altijd op de daarvoor aangegeven punten, zoals de sjorogen. Bij een aantal nieuwe machines zijn deze met een sticker gemarkeerd, zoals te zien is op de afbeelding. Vergeet niet om naast de graafmachine ook de losse bakken en dergelijke goed vast te zetten.
- Bekijk ook
- graaver.com