Een zwembad, zwemvijver of hottub in de tuin is tegenwoordig niet meer uitsluitend iets voor de ‘happy few’. Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun tuin om te toveren tot wellnessparadijs. Goed om bij de aanleg én het onderhoud van een tuin rekening mee te houden!
Ecologische zwemvijvers zijn aan een warme opmars bezig. De Watermolen in Doetinchem is al dertig jaar gespecialiseerd in de aanleg van dit soort zwemvijvers. Antoinette Lemas vertelt namens deze zwemvijverexpert dat de vraag naar zwemvijvers al vanaf 2000 heel groot is. “Na de bankencrisis in 2008 was er even een dipje merkbaar, maar daarna steeg de vraag ook weer. En vooral in en na coronatijd is de interesse in zwemvijvers extreem hoog.”
Lang zwemseizoen
Dankzij een helofytenfilter oftewel plantenfilter hebben de zwemvijvers die De Watermolen aanlegt een natuurlijke uitstraling en is weinig onderhoud nodig. “Er zijn geen chloor of ander chemische stoffen nodig om het zwemwater schoon en kraakhelder te houden. Nog een voordeel van zwemvijvers is dat elke gewenst vorm mogelijk is. En door de donkere ondergrond warmt het water in het voorjaar snel op, waardoor het zwemseizoen relatief lang is. Daarnaast kan de vijverinstallatie altijd uitgebreid worden met een warmtepomp om langer door te kunnen zwemmen.”
Insect tussen planten
Of een zwemvijver ook nadelen kent? “Er kán wel eens een insect of een kikker in het water zitten, maar meestal verschuilen deze dieren zich alleen tussen de planten.” Tot slot heeft niet iedereen de ruimte om een zwemvijver aan te laten leggen, vertelt Lemas. “Dat klopt, want een zwemvijver van twee bij vier meter komt neer op twee zwembewegingen. Het helofytenfilter vraagt ook ruimte. De gemiddelde zwemvijver die wij aanleggen heeft vaak een zwemgedeelte van vier bij tien meter.”
Lees ook: Toenemende overlast exotische mieren
Plunge pool
Heeft een klant met een kleine tuin de wens om in eigen tuin te zwemmen, dan kun je als hovenier wél een plunge pool aanraden. Een soort dompelbad waar je weliswaar geen baantjes kunt trekken, maar toch lekker kunt dobberen en luieren. Mede-eigenaar Peter Heuvelman van Wellness Tuinier uit Krimpen aan den IJssel merkt dat de laatste jaren de vraag naar plunge pools enorm is gestegen. “Mede door de coronapandemie zijn mensen veel meer thuis en stijgt de vraag naar wellness in de eigen achtertuin. Een plunge pool is vooral voor klanten met een kleinere tuin een uitkomst. Veel van onze klanten hebben weliswaar het budget voor een zwembad, maar het ontbreekt aan ruimte.” Er zijn al plunge pools verkrijgbaar van twee bij twee meter, waardoor ze ook in kleinere (stads)tuinen toepasbaar zijn. Het grootste plunge pool telt vijf bij drie meter. “Een bad in de tuin is niet alleen weggelegd voor mensen met een villa met drieduizend meter grond, maar ook mogelijk in de tuin van een tussenwoning.”
‘Goed tuinplan voor wellness-wensen is basis’
Ook de klimaatverandering, waardoor we steeds warmere zomers ervaren, zorgt voor meer aanvragen bij Wellness Tuinier. Niet alleen voor een plunge pool: ook het reguliere zwembad, een sauna, spa of buitendouche zijn in trek. Voor alle wellness-wensen is een goed tuinplan de basis. “Wij werken met polypropyleen als duurzaam materiaal voor de baden, die als maatvoering tot vijftien bij vijf meter gaan. Het grote voordeel daarvan is dat het helemaal op maat te maken is. Daarnaast realiseren we alles - tot en met de techniek - prefab, waardoor we bij de klant in één dag klaar kunnen zijn”, vertelt Heuvelman.
Buitendouche
Het vakantiegevoel thuis is de grootste drijfveer voor de klanten van DON Hoveniers uit ’s-Gravenzande om te kiezen voor een zwembad. Bart van der Burg vertelt: “Mensen kiezen voor fijne comfortabele zwembaden van hoge kwaliteit met minimaal onderhoud en energiegebruik. In onze projecten werken wij veel met wellness-producten. In bijna elk project van ons staat wel een buitendouche, ook als er geen bad is. Heerlijk om op een warme zomerdag even af te koelen!”
Juiste opbouw van het bad
Het team van DON Hoveniers zorgt altijd dat het bad mooi in het tuinontwerp wordt verwerkt, bijvoorbeeld door zwembadranden van dezelfde tegels te maken als de terrassen. “Eerst moet er een goed tuinontwerp zijn, dat is de basis van alles. Het is te kort door de bocht om zomaar een bad ergens in te graven. De juiste opbouw van een bad is enorm belangrijk. Meestal moet er geheid worden, dan wordt er een betonplaat gestort en daar plaatsen wij een kant-en-klaar bad op. Of de klant kiest voor een zelfbouw-bad. Het voordeel daarvan is dat je veel vrijer bent in de maten van het bad. De juiste techniek is ook erg belangrijk om te zorgen voor een warm, veilig en schoon bad.”
Vergunningen
Het schort nog wel eens aan goede voorlichting aan de klant, merkt Heuvelman van Wellness Tuinier. “We bespreken daarom vooraf heel duidelijk de wensen van de klant, maar kijken ook zelf naar de sfeer en stijl van de tuin voor het meest optimale resultaat. Krijg je als hovenier de vraag om mee te denken over een bad in de tuin? Denk goed na over de plaatsing. Vermijd een plek met veel bomen om bladafval in het water te voorkomen.” Tot slot adviseert Heuvelman om te letten op de ruimte die nodig is voor de technische installatie. “Wij maken deze prefab op pallet-formaat, zodat deze eenvoudig door een tuinpoort past. De bereikbaarheid is sowieso een dingetje: weet je dat de klant aan een smal weggetje woont en is een kraan nodig, regel dan tijdig de benodigde vergunningen.” Vergunningen voor het bad zelf zijn vaak niet nodig. “Dit verschilt echter per gemeente. Vaak is er een meldingsplicht, maar check dit altijd op omgevingsloket.nl!”
Tekst: Daphne Doemges-Engelen