VLK wijst op verbeterpunten beoordelingsrichtlijn

Algemeen 04-10
VLK wijst op verbeterpunten beoordelingsrichtlijn

De BRL 1330 voor het verlijmen van (steen)strips is gepubliceerd en inmiddels uitgerold in de markt. De beoordelingsrichtlijn verschaft duidelijkheid over de werkwijze bij (steen)strips, wat cruciaal is voor een kwalitatief goed eindproduct. De VLK -Vereniging Lijmen en Kitten- raadt verwerkers dan ook aan deze beoordelingsrichtlijn te gebruiken en de richtlijn goed te volgen. Wel wijst de VLK op een aantal verbeterpunten.

VLK wijst op verbeterpunten beoordelingsrichtlijn

De BRL 1330 is een welkome richtlijn voor alle betrokkenen: het verschaft duidelijkheid over de te volgen werkwijze. De BRL is ook uniek: het gaat namelijk over het hele pakket, dus over de ondergrond van de steenstrips, de verlijming ervan en de applicatie van het hele systeem. BRL 1330 bestaat uit drie delen: deel 1 betreft lijmsystemen voor de bevestiging van strips, deel 2 gaat over het verlijmen van strips op prefab bouwdelen, en deel 3 betreft het in situ aanbrengen van strips door middel van verlijming.

De VLK onderschrijft het belang van de BRL 1330 en heeft ermee ingestemd als startpunt; een aantal verbeterpunten moet nog worden opgepakt.

Het eerste verbeterpunt betreft de minimale hechtsterkte. Voor in situ aangebrachte strips wordt doorgaans geen optimale verbinding over het gehele vlak gerealiseerd tussen ondergrond, lijm en (steen)strip. Volgens de BRL 1330 is er een minimum hechtsterkte vereist van 0,08 N/mm². Deze hechtsterkte is echter bepaald onder laboratoriumcondities en biedt nauwelijks marge om fouten bij applicatie op te vangen. De lijm- en kitleveranciers in de VLK vinden de minimale hechtsterkte van 0,08 N/mm² dan ook aan de lage kant.

Het tweede verbeterpunt is dat het verlijmen van strips op onbehandeld EPS en XPS niet duidelijk is beschreven. In deel 3 van BRL 1330 wordt verwezen naar BRL 1328 waarin staat dat een wapeningslaag moet worden aangebracht als de wapeningslaag onderdeel is van het buitengevelisolatiesysteem. Meer precisie over wat hiermee wordt bedoeld, voorkomt ondeugdelijk werk. Een nauwkeurige(r) beschrijving van en eisen aan de EPS- en XPS-ondergrond is gewenst.

VLK: ‘Richtlijn is geen eindpunt’

Steenstrips zijn steeds meer te zien in de bouw, maar er waren geen richtlijnen voor het aanbrengen van (steen)strips op buitengevelelementen. Met de BRL 1330 is dat nu gerealiseerd. De VLK beschouwt de BRL echter niet als eindpunt, maar als startpunt waarin de komende tijd de aangereikte verbeterpunten verder worden uitgewerkt.