De verstening in de 30 grootste gemeenten van Nederland is de afgelopen vijf jaar flink toegenomen. Ook is 54 procent van de buurten in die gemeenten versteend. Dat blijkt uit onderzoek van architecten- en ingenieursadviesbureau Sweco en milieuorganisatie Natuur & Milieu. Per huisadres daalde het aantal vierkante meters openbaar groen met maar liefst 24 procent.
Uit dit nieuwe onderzoek blijkt dat in de onderzochte gemeenten 658 hectare minder groen is te vinden dan 5 jaar geleden. Dat is een daling van 2,5 procent, terwijl het aantal woningen juist flink is toegenomen. De helft van alle buurten is op dit moment versteend. Dat wil zeggen dat er minder dan 75 vierkante meter openbaar groen per woonadres is, of dat er in een buurt niet minimaal één hectare aaneengesloten groen is.
In de vier grote steden Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag wordt deze richtlijn bijna nergens gehaald, daar zijn zelfs 7 van de 10 buurten versteend. In totaal nam het aantal versteende buurten in de onderzochte steden de afgelopen vijf jaar met bijna 8 procent toe. Een kwart van de buurten heeft minder dan 30 vierkante meter openbaar groen per woning en valt daarmee ruim onder de norm. Ook valt op dat er grote verschillen zijn tussen buurten in de hoeveelheid openbaar groen per woonadres.
Aantrekkelijk
Joeri Meliefste, expert stedelijk groen bij Sweco: “Een groene stad is gezond, klimaatadaptief en aantrekkelijk voor mens en dier. Bij stortbuien voorkomt voldoende groen dat straten en woningen onderlopen. Daarnaast zorgt stedelijk groen voor verkoeling tijdens steeds warmere zomers. Voldoende vegetatie is daarnaast van groot belang voor de dieren in de stad. Juist door al die voordelen is het vervelend om te constateren dat de verstening in de 30 grootste steden alleen maar is toegenomen”.
Eerder rekenden experts van Sweco uit dat vergroening van de leefomgeving van een derde van de Nederlandse bevolking het aantal patiënten met ruim 62.000 vermindert. Groen heeft dus ook een positieve impact op onze gezondheid. “Treurig is om het verschil tussen de hoeveelheid groen per buurt te zien, waarbij er veel buurten zijn waar maar 15 m2 openbaar groen is per woning,” aldus Meliefste.
Landelijke groennorm
Natuur & Milieu roept het kabinet naar aanleiding van dit nieuwe onderzoek op om ervoor te zorgen dat het groen in steden gelijke tred houdt met de woningbouw. Ook pleit men, gesteund door onder meer de ANWB, Vogelbescherming Nederland en Staatsbosbeheer om een landelijke groennorm op te nemen in de Omgevingswet.
Verder biedt het rapport van Sweco een stappenplan voor gemeenten richting meer vergroening. Een stappenplan dat ingaat op de organisatorische kant en op de kansen die er zijn om meer te vergroenen, denk bijvoorbeeld aan het aanleggen van geveltuinen, het omvormen van zinloze verharding (steen en asfalt) tot groen en het vergroenen van parkeerplaatsen.
- Bekijk ook
- sweco.nl