Project ‘Zorg voor natuur’ van start

Algemeen 08-10
De deelnemende organisaties aan het WUR-VHG project ‘Zorg voor natuur’. (Foto: VHG)
De deelnemende organisaties aan het WUR-VHG project ‘Zorg voor natuur’. (Foto: VHG)

Op maandag 7 oktober is het project ‘Zorg voor natuur’ van start gegaan. Dit project richt zich op het toegankelijker maken van een groene gezonde leefomgeving voor kwetsbare bewoners. Door het versterken van de samenwerking tussen groenbedrijven en zorginstellingen kunnen groenprofessionals beter bijdragen aan een betere kwaliteit van leven van bewoners.

De deelnemende organisaties aan het WUR-VHG project ‘Zorg voor natuur’. (Foto: VHG)
De deelnemende organisaties aan het WUR-VHG project ‘Zorg voor natuur’. (Foto: VHG)

Het project wordt uitgevoerd door Wageningen Universiteit & Research in samenwerking met Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners (VHG), diverse groenbedrijven (Dolmans Landscaping, De Eijk Duurzaam Werk, Vebego, Donker Groep en Loohorst Landscaping) en zorginstellingen.

Zorg voor natuur

Groen speelt een cruciale rol in het bevorderen van het fysieke en mentale welzijn van mensen. Een groene omgeving vermindert stress, verbetert cognitieve functies en stimuleert sociale interacties. Daarnaast biedt het verkoeling tijdens warme dagen en nodigt het uit tot een actievere levensstijl. Het project ‘Zorg voor natuur’ wil laten zien hoe groenbedrijven en zorginstellingen samen kunnen werken om deze voordelen beter te benutten. Dit gebeurt door groene ruimtes rond zorginstellingen te creëren met oog voor de wensen, mogelijkheden en wellicht ook met betrokkenheid van de bewoners.

Waardevolle inzichten


Het project moet waardevolle inzichten opleveren voor de zorg en de groensector, waaronder toegankelijke wetenschappelijke kennis over het effect van groen op welzijn, praktische tips voor het vergroenen van stedelijke omgevingen en het betrekken van bewoners. Ook wordt aandacht besteed aan samenwerkingsmodellen tussen groenbedrijven en zorginstellingen en de bijdrage van groenbedrijven aan sociale werkgelegenheid, met focus op re-integratie van kwetsbare bewoners. Alle inzichten en kennis worden gedeeld via podcasts, de wiki op Groen Kennisnet, social media en masterclasses. Ook zal Koninklijke VHG samen met Universiteit Wageningen enkele landelijke bijeenkomsten organiseren voor alle VHG-leden en belangstellenden, zodat zij kunnen leren van de opgedane kennis en deze ook zelf kunnen toepassen.

Kansen voor de groensector


VHG-directeur Marc van Rosmalen opende de startbijeenkomst van dit project, die plaatsvond bij een revalidatiecentrum van Opella, locatie Elias, in Bennekom: “We zijn ontzettend enthousiast over de belangstelling vanuit groenondernemers, zorginstellingen en Menzis voor dit project. Het toont aan hoe waardevol de samenwerking tussen de groene sector en de zorg kan zijn. Het is belangrijk om de praktische inzichten in kaart te brengen: wat verloopt goed, waar liggen de uitdagingen en welke obstakels ervaren de deelnemers? Met deze inzichten kunnen we zowel de groene sector als de zorginstellingen verder ontwikkelen en ondersteunen. Met als doel een groene gezonde leefomgeving voor bewoners, want daar doen we het uiteindelijk voor!”

Het project ‘Zorg voor natuur’ ontvangt financiële steun vanuit de kennis- en innovatieagenda landbouw, water, voedsel van het ministerie van LVVN. Binnen deze agenda werken bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheid samen aan innovaties.