Najaar is hét moment om biologische bloembollen te planten

Producten 28-08
Najaar is hét moment om biologische bloembollen te planten

Voorjaarsbollen stop je in het najaar in de grond. Daarna moet je maanden wachten tot ze uitkomen. Waarom zou je dat doen? Vijf redenen om aan de biologische bollen te gaan. Voor elke tuin, en elk balkon. Wist je dat in de gangbare bollenteelt minimaal vier keer meer pesticiden worden gebruikt als in de akkerbouw. Stel je voor wat voor impact dit heeft op onze waterkwaliteit en biodiversiteit. Kies daarom in elk geval voor biologische bollen.

Najaar is hét moment om biologische bloembollen te planten

Start het voorjaar eerder

In maart is het misschien wel lente in jouw hoofd, maar nog niet in je (potten)tuin. Veel vaste planten zitten dan nog ondergronds, waardoor je tuin vol donkere, kale plekken zit. Vroege bollen komen bovengronds ver voor de vaste planten gaan pronken, en daar kun je dus mooi die kale plekken mee doorbreken. Voorjaarsbollen rekken het groene seizoen dus naar voren op: niet pas vanaf april of mei genieten van je (potten)tuin, maar al vanaf februari.

Najaar is hét moment om biologische bloembollen te planten

Goed voor biodiversiteit

De klassieke tulp doet weinig voor bijen en andere nectarslurpers, maar er zijn zoveel meer voorjaarsbollen. En zeker de vroegbloeiende zijn een fijne voedingsbron voor de eerste bijen die ontwaken en hongerig op zoek gaan naar energie om verder te vliegen. Krokussen, sneeuwroem, botanische tulpen, Alliums en ga zo maar door: er zijn allerlei voorjaarsbollen die goed zijn voor insecten.

Najaar is hét moment om biologische bloembollen te planten

Bollenpoter

Oké, wil je veel bollen planten dit najaar, dan is het even een klusje. Kies een zonnige dag, haal een goede bollenpoter in huis, en het karwei is zo gepiept. Ingewikkeld is het allemaal niet, je stopt de bol drie keer zo diep in de grond als ie groot is. Als de bollen eenmaal in de grond zitten, heb je er geen omkijken meer naar. In het voorjaar komen ze vanzelf op. Als ze eenmaal opgekomen zijn hoef je ze ook niet te verzorgen. Laat ze lekker afsterven, en in de grond zitten, en veel zal het volgende jaar gewoon weer opkomen.

Verwilderingsmix

Wie voor verwilderingsbolletjes gaat, maakt het zichzelf nog makkelijker. Een keer poten, en verder verwildert de boel ondergronds. Daar komen die prachtige krokustapijten van die je wel kent uit parken. Niet alleen krokussen verwilderen, er zijn nog veel meer verwilderingsopties.

Eigen boeketjes plukken

Hou jij van bosjes bloemen in huis maar koop je liever geen bespoten wegwerpbosjes uit de winkel? Plant dan eens flink veel tulpenbollen in je tuin! Eigen tulpen voor op tafel plukken, of zelfgeplukte bosjes cadeau geven, dat geeft toch een heerlijk gevoel? Niet alleen tulpen lenen zich voor boeketten, ook deze van deze bollen kun je de de bloemen plukken.