Leg gemakkelijk een grondkabel aan

#Tuinvak 20-06-2019
Leg gemakkelijk een grondkabel aan

Er kunnen tal van redenen zijn om buiten stroom aan te leggen. Bijvoorbeeld om fraaie en sfeervolle tuinverlichting te realiseren. Of om een bekabeling aan te leggen voor het terras dat achter in de tuin komt. Ook zijn grondkabels ideaal om ieder jaar de kerstboom in de tuin in 'lichterlaaie' te kunnen zetten. 
Leg gemakkelijk een grondkabel aan
En zo zijn er nog wel andere redenen om elektriciteitskabels in de grond te leggen. Maar hoe leg je op een veilige en slimme manier grondkabels aan? De tips die hieronder te vinden zijn, helpen je hierbij!

Naar buiten via de muur
Eerst moet er natuurlijk stroom zijn die je in de tuin kunt gebruiken voor verlichting of voor andere toepassing die in de tuin nuttig zijn, zoals de stroomvoorziening voor een tuinhuisje of schuur. De elektriciteitsaanvoer voer je via een kabel van binnen, door een gat in de muur, naar buiten. Bevestig boven het boorgat een lasdoos, zodat vanaf dat centrale punt de stroom verder verspreid kan worden plekken en contacten in de tuin waar stroom nodig is.

Een sleuf in de grond
Het is aan te raden om sleuven te graven op een voldoende diepte, waar de kabels veilig in gelegd kunnen worden. De kabels zelf moeten natuurlijk veilig zijn, zodat ze allerlei weersomstandigheden aankunnen zonder dat er kortsluiting ontstaat. Ideaal is een stroomkabel met een veilig, eventueel extra omhulsel, die voor optimale bescherming zorgt van de stroomkabels in de grond.
Een grondkabel gebruiken zonder specifieke bescherming is toegestaan, maar alleen in sleuven die zestig centimeter of dieper onder de grond liggen. Slimmer is om bij voorbaat te kiezen voor goed beveiligde bekabeling. Een goede beveiliging kun je realiseren door de kabels door een pvc buis te trekken. Dit is overigens sowieso verplicht als de sleuf minder dan 60 cm onder het bodemoppervlakte ligt.

Stroomspanning uit!
Als je de kabels gaat aanleggen, is het natuurlijk belangrijk om de stroomvoorziening uit te schakelen. Verder is het zaak om de kabels kronkelend in de sleuf te leggen. Liggen de kabels enorm strak en staan ze onder spanning, dan kan dat gevaarlijke toestanden veroorzaken. Voorkom dat dus!

Verbindingen waterdicht
Wanneer je verbindingen of aansluitpunten maakt om bedrading te verlengen of een 'zij-afslag' te maken, zorg dan dat deze waterdicht zijn en de elektriciteitsdraden elkaar niet kunnen raken. Dit kan door gebruik te maken van een grondkabeldoos, die met vloeibare hars wordt opgevuld en daarna uithardt. Zo creëer je een waterbestendige verbinding.

Leg gemakkelijk een grondkabel aan