Bomen, struiken en bloembollen planten in het najaar. Het zou vanzelfsprekend moeten zijn. Toch gaat slechts een klein deel van de bevolking in de herfst aan de slag in de tuin of op het balkon én dat terwijl het najaar het beste seizoen is om te planten. IVN Natuureducatie start daarom op 4 oktober met de campagne Plant jij voor mij?. “Veel vogels, insecten en andere soorten hebben het moeilijk. Dat komt mede omdat de helft van de tuinen in ons land bijna volledig versteend is”, zegt projectleider Noï Boesten. “Het is belangrijk dat dit verandert en ook dat mensen hiermee niet tot de lente wachten. De herfst moet het logische moment worden om te planten. Want wie in het najaar plant, geniet in het voorjaar van een bloeiende tuin.”
Als de dagen korter worden, de zon zich minder laat zien en er vaker buien overtrekken, krijgen veel mensen de neiging binnen te blijven. Die tuin komt in het voorjaar wel weer. Een gemiste kans, want planten, boompjes en bloembollen die in de herfst worden geplant, hebben alle tijd om te wortelen en worden daardoor sterker.
Vergeten Plantseizoen
Dat de herfst onder kenners al een tijd ‘Het Vergeten Plantseizoen’ wordt genoemd, bleek vorig jaar volledig terecht. Uit onderzoek van bureau Multiscope in opdracht van Stichting Steenbreek kwam naar voren dat de meeste mensen gewoonweg niet weten dat het najaar hét seizoen is om te planten. Slechts een derde bleek hiervan op de hoogte. Het aantal mensen dat in de herfst ook daadwerkelijk de handen uit de mouwen steekt in de tuin of op het balkon ligt echter nog vele malen lager: amper 7 procent.
Met de campagne ‘Plant jij voor mij?’ hoopt IVN dit tij te kunnen keren. In de campagne proberen verschillende dieren mensen te enthousiasmeren om voor hun tuin of balkon te vergroenen. Vogels, vlinders, insecten en andere dieren profiteren namelijk volop van een bloeiende voorjaarstuin. “Helaas zijn er veel soorten, waarmee het echt slecht gaat. Zij zijn in aantallen fors afgenomen of zelfs verdwenen. Je kunt klein beginnen, een paar tegels eruit en wat groen erin maakt al een groot verschil”, aldus projectleider Noï Boesten.
Een op de zes Nederlandse tuinbezitters zegt dit het afgelopen jaar daadwerkelijk te hebben gedaan. In de meeste gevallen verwijderden zij hiervoor tenminste vijf stoeptegels, zo blijkt uit recent onderzoek door Motivaction in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Ruim een kwart van de tuineigenaren geeft aan graag een groenere tuin te willen. Vooral de natuurlijke sfeer spreekt hen aan. Ook is er een grote groep die zegt gewoon graag te tuinieren. Andere veelgenoemde redenen om de tuin te willen vergroenen zijn het afvoeren van regenwater, meer vogels en insecten in de tuin en een koelere tuin in de zomer.
Cursus De levende tuin
Tegelijkertijd met de campagne lanceert IVN de vernieuwde online cursus ‘De levende tuin’, waarin tuinspecialiste Anne Wieggers (onder andere bekend van het tv-programma BinnensteBuiten) stap voor stap uitlegt hoe je zo’n bloeiende tuin creëert. Terwijl veel mensen denken dat een vrolijke, kleurrijke tuin veel onderhoud vergt, is namelijk niets minder waar. Een bloeiende tuin kan juist heel onderhoudsarm zijn. Zolang je maar voor de juiste planten kiest.
Deelnemers van de cursus leren over de vijf V's die essentieel zijn voor een levende tuin: voedsel, voortplanting, veiligheid, vocht, variatie. Ook brengen zij hun eigen tuin in kaart – waar is schaduw, waar is zon? - en leren ze hoe ze de kwaliteit van de bodem kunnen verbeteren.
- Bekijk ook
- ivn.nl