Indu+ in zee met ontwerper Vincent van Duysen

Keukens en badkamers 18-07
©Indu+
©Indu+

De Belgische fabrikant van buitenkeukens indu+ heeft de vermaarde Belgische ontwerper en architect Vincent Van Duysen gestrikt om een buitenkeuken te ontwerpen. Het resultaat is een buitenkeuken die typisch Van Duysen én typisch indu+ is: tijdloos en tegelijk mobiel en modulair.

©Indu+
©Indu+

indu+ is misschien niet de meest gekende naam in Nederland, het is wel een van de voorlopers in buitenkeukens; waar die zeker sinds corona steeds populairder worden, timmert het Belgische bedrijf uit Zulte al jaren aan de weg.

“indu+ is in 2007 gestart met het idee om de keuken met een modulair systeem naar buiten te trekken”, zegt Olivier Taillieu, met zijn vrouw Delphine Busschaert oprichter van het bedrijf. “We willen mensen samenbrengen rond de tafel in plaats van dat de een buiten zit en de ander binnen werkt.”

Zij kozen ervoor om vanaf het begin modulair te werken, kookplaten zijn tussen verschillende meubels van indu+ uit te wisselen. “Vanaf het begin maken we gebruik van inductie, wat toen nog in de kinderschoenen stond. Het was lastig om dat in de markt te integreren, maar het is ons gelukt.”

“De laatste jaren gaat de vraag gestaag omhoog. Buitenkeukens zijn als paddenstoelen uit de grond gekomen dankzij covid. De weersomstandigheden veranderen, zomers duren langer, en als het mooi is willen mensen naar buiten.” Maar, zegt Taillieu, de rest van de markt kiest voor een meer statische oplossing. “Wij willen modulair en mobiel blijven, voor ons is dat heel belangrijk.”

©Indu+
©Indu+

Al vanaf het begin ook werkt indu+ met ontwerpers die in opdracht werken. Maar nu met Vincent Van Duysen is er een ontwerper aangetrokken die er ook zelf zijn wereldberoemde naam onder zet. “Om ons product te distantiëren van anderen en het te upgraden hebben we zelf Vincent Van Duysen gecontacteerd. In 2021 hebben we het eerste contact gelegd. Hij ontvangt wekelijks uitnodigingen iets te ontwerpen, maar was bij ons daar direct zeer positief over. Hij geloofde in het product.”

Van Duysen heeft zijn eigen ontwerpbureau, is creatief directeur bij de Italiaanse meubelmaker Molteni&C en werkt samen met Zara Home. Ook mocht hij in 2020 het interieur van de woning van Kim Kardashian en Kanye West onder handen nemen. “Onze markt beperkt zich ook niet tot België en Europa, het is wereldwijd. Van Duysen is een designer die wereld gekend is, werkt bij gerenommeerde Italiaanse huizen. We werken ook met hem samen om onze naamsbekendheid omhoog te krikken.”

Drie modellen

Voor indu+ ontwierp hij Shotō – Japans voor archipel – een zwart of wit gepoedercoat frame waarbij de klant kan kiezen tussen drie modellen: Signature, Essential en Harmony, die verschillen in grootte en of er wel of niet een uitschuifbaar plateau is. Ook is voor elk model een solid surface bovenblad in drie kleuren beschikbaar en kan de klant kiezen uit verschillende lades en bodemplaten. De wielen zijn netjes weggewerkt zodat het niet opvalt dat de keukens daadwerkelijk mobiel zijn.

Natuurlijk staat de modulariteit voorop. Zo zijn de kookplaten – indu+ biedt vijf verschillende opties –, champagnebar of een van de andere opties tussen de verschillende buitenkeukens uit te wisselen. De productie vindt overigens volledig in België plaats.

“Het was een zeer aangename samenwerking. Van Duysen is iemand die luistert naar wat technisch gezien mogelijk is en wat niet of bij het kiezen van de materialen”, vertelt Taillieu. “We hebben de schetsen met onze beste klanten gedeeld en iedereen was zeer positief daarover. Zijn stijl is puur, eenvoudig en karakteristiek door het gebruik van strakke lijnen. Met nobele materialen die duurzaam zijn.”

Tekst: Mark van der Heijden