Groene wanden onderstrepen duurzaamheid

12-10-2023
Mobilane MobiPanel LivePanel
Mobilane MobiPanel LivePanel

Op het Amsterdam Science Park is onlangs het gebouw Matrix ONE in gebruik gekomen. Het gebouw is energieneutraal ingericht en uitgevoerd, volledig demontabel en heeft van De Britse organisatie BREEAM het duurzaamheidskeurmerk ‘Excellent’ ontvangen. Wanden met levende planten benadrukken de duurzame eigenschappen van het gebouw.

Mobilane MobiPanel LivePanel
Mobilane MobiPanel LivePanel

Wie in Matrix ONE het glazen trappenhuis neemt, ziet daar grote groene wanden die verschillende verdiepingen op een natuurlijke manier met elkaar verbinden.

Groene wanden onderstrepen duurzaamheid

‘Er was behoefte aan een design dat moest passen bij onze duurzaamheidsvisie,’ stelt Oscar de Vos, property manager van Matrix Innovation Centers waaronder ook Matrix ONE valt. ‘Het feit dat het pand duurzaam is gebouwd en ingericht, is niet in direct te zien. De groene wanden benadrukken de kwaliteit van het gebouw, bovendien dragen de planten bij aan een verbetering van de luchtkwaliteit.’

Groene wanden onderstrepen duurzaamheid

Toegankelijker

Voor de wanden is gebruik gemaakt van het systeem MobiPanel. Dit groene gevelsysteem is ontwikkeld om toekomstbestendig en duurzaam bouwen toegankelijker te maken. Het kent verwisselbare plantcassettes in verschillende maten, waardoor het op zowel vlakke als op ronde wanden te gebruiken is. Het LivePanel systeem is vooral geschikt voor kleinere wanden. Voor beide systemen geldt dat de planten water opnemen via een capillair microvezeldoek.

In het trappenhuis krijgen de planten natuurlijk daglicht en daarmee optimale groeiomstandigheden. Een automatisch dak kan geopend worden wanneer het te warm wordt. De levende wanden worden van bovenaf geïrrigeerd en in de trapgoten zitten drainagebuizen. Alle groene wanden worden aangestuurd middels een irrigatiekast. Via dit systeem wordt ook water en voeding aangevoerd. Het systeem functioneert met door middel van een app.

Lees ook: Duurzaam verticaal groen

Biofilisch

Volgens De Vos brengen de groene wanden ook extra sfeer in het gebouw. ‘Onze bedoeling was en is om plaatsen in het gebouw waar mensen elkaar kunnen ontmoeten meer aandacht te geven door gebruik te maken van natuurlijke elementen. Er zijn dan ook groene wanden geplaatst bij de trappen tussen de verdiepingen en in het restaurant. Door het biofilisch ontwerp wordt de interactie tussen mens en natuur geaccentueerd.’

Biofilisch ontwerpen is een benadering van architectuur en interieurontwerp die de nadruk legt op verbinding met de natuur. Het concept is gebaseerd op het idee dat mensen een aangeboren verlangen hebben om contact te onderhouden ​​met de natuurlijke wereld. Het opnemen van natuurlijke elementen in de bebouwde omgeving kan een positieve invloed hebben op het menselijk welzijn.

‘Reacties op de levende groene wanden tonen aan dat het initiatief in hoge mate wordt gewaardeerd,’ zegt De Vos. ‘Gebruikers van het gebouw ervaren de esthetische verbetering. De complete ruimte komt erdoor tot leven.’