Fabriek voor CO2 negatieve gevelstenen

Producten 23-09
Fabriek voor CO2 negatieve gevelstenen

Vandersanden heeft de eerste Pirrouet®-fabriek in Lanklaar, een deelgemeente van Dilsen-Stokkem, officieel geopend. Het gaat om een investering van 32,5 miljoen euro. De fabriek produceert bij maximumcapaciteit jaarlijks 20 miljoen CO2-negatieve Pirrouet®-gevelstenen. Een ton van deze stenen nemen tijdens het uitharden 60 kg CO2 op, en het volledige productieproces wordt aangedreven door groene energie van zonnepanelen en een eigen windturbine.

Fabriek voor CO2 negatieve gevelstenen

“Met de fabriek leveren we een aanzienlijke bijdrage aan CO2-reductie en versterken we onze ambitie om tegen 2050 volledig CO?-neutraal te opereren”, zegt Johan Deburchgrave, CEO van Vandersanden.

Fabriek voor CO2 negatieve gevelstenen

Niet alleen de Pirrouet®-steen is duurzaam en milieuvriendelijk, het productieproces gebeurt ook op een CO2-neutrale manier. De groene elektriciteit die de fabriek aandrijft, wordt grotendeels opgewekt door eigen zonnepanelen en een windmolen. Daarnaast draagt het gebruik van reststromen uit de staalindustrie bij aan een substantiële vermindering tot wel 80% van primaire grondstoffen. Dit verkleint de afvalberg aanzienlijk.

Fabriek voor CO2 negatieve gevelstenen

20 miljoen stenen per jaar

De nieuwe fabriek biedt werk aan 26 medewerkers en heeft een oppervlakte van 8.000 m². Jaarlijks produceert de faciliteit maximaal 20 miljoen Pirrouet®-gevelstenen. Op termijn kan de fabriek uitgebreid worden waardoor de productiecapaciteit zou verdubbelen tot 40 miljoen stenen per jaar.