Elektra in je tuin? Zo doe je dat.

branded 08-08
©Anna Nodolf
©Anna Nodolf

Branded content - Elektrapunten staan doorgaans niet bovenaan de prioriteitenlijst als een tuin wordt aangelegd. Toch is het makkelijk om hier en daar een stopcontact te hebben. Voor een extra lamp, je elektrische bbq, om je telefoon op te laden of je grasmaaier in te steken. Het aanleggen van elektra in je tuin klinkt als een hele klus, in de praktijk valt het echt mee. We helpen je graag een stukje op weg!

©Anna Nodolf
©Anna Nodolf

Stap 1: de voorbereiding

Voor je gaat graven, is een plan een goed idee. Maak een ontwerp, teken een plattegrond en bepaal waar je je stroompunten wilt hebben. Leg je lijstje voor de bouwmarkt hiernaast, zodat je direct bij kan houden wat je nodig hebt. Kabels, stekkerdozen, het moet allemaal geschikt zijn om buitenshuis te gebruiken! Kies voor energiezuinige materialen om grip te houden op jouw energieprijzen en stel jezelf steeds de kritische vraag: ga ik dit gebruiken?

Een extra tip: je zover bent, controleer dan bij de gemeente of er regels zijn met betrekking tot het aanleggen van elektra in je tuin. Niks zo ellendig als de boel weer moeten opdoeken als je net klaar bent.

Stap 2: de kabels

Markeer in je tuin duidelijk de plekken waar je de elektrapunten wilt hebben en waar je de kabels wilt leggen. Graaf geulen voor de kabels met een diepte van minimaal 50 centimeter, zo voorkom je beschadiging en bescherm je ze tegen de vorst. Als je de kabels in de geulen legt, zorg dan dat ze strak en recht liggen.

Buizen of kabelbeschermers kunnen je kabels extra beschermen tegen vocht en schade en zijn vaak geen overbodige luxe. Sluit je kabels vervolgens aan op je stopcontacten of lampen, hou hierbij de werkwijze van de fabrikant aan. Ook voor deze verbindingen geldt: zorg dat de boel goed geïsoleerd en waterdicht is.

Stap 3: alles op z’n plek

Als de elektriciteitskabels zijn verbonden aan je stopcontact, lichtschakelaar of lamp, is het tijd deze te monteren op de plek waar je het hebben wilt. Als alles vastzit is het tijd om te controleren of de kabels goed zitten, er geen losse kabels zijn en de boel werkt.

Sla hierbij geen stappen over, een kleine kink in de kabel kan effect hebben op het hele systeem. Denk vooral aan het waterdicht maken van alle verbindingen en buitenstopcontacten. Een aardlekschakelaar dient als extra beveiliging tegen schokken en is dus geen overbodige luxe.

Stap 4: netjes maken

Als alles zit kunnen de geulen weer gevuld worden met aarde. Doe dit met beleid, zodat de kabels niet beschadigd raken in het proces. Stamp de aarde stevig aan zodat je grond weer stevig is en kijk hoe je de geulen in het ontwerp van je tuin kan laten opgaan. Strooi graszaad, plaats potten of ga met mooi siergrind aan de slag om je tuin weer zo mooi te maken als hij was.

Een beetje klussen kan deze klus zeker klaren. Denk na bij de stappen die je zet en ga niet overhaast te werk, dan kom je er. En zie je het even niet zitten? Denk dan aan het eindresultaat en de voldoening dat je dit zelf hebt gedaan.

Lees ook: Beregening voor elke tuin | TuinVAK