De tuin als apotheek in Hortus Botanicus

Events 02-10
De tuin als apotheek in Hortus Botanicus

Op zaterdag 5 oktober opent in de Hortus Botanicus Amsterdam de nieuwe tentoonstelling 'De tuin als apotheek - de Hortus medicus van de 17e eeuw'. 

De tuin als apotheek in Hortus Botanicus

Met de pestepidemie als aanleiding, moest de kwaliteit van het geneeskundig onderwijs aan apothekers en artsen onmiddellijk verbeterd worden. Planten en kruiden dienden in de 17e eeuw als basis voor medicijnen en kennis daarover was dus van levensbelang. Het stadsbestuur liet daarom in 1638 een tuin aanleggen met geneeskrachtige kruiden: de Hortus Medicus. De Hortus Medicus werd dé plek waar artsen en apothekers werden opgeleid, hun examen deden en later ook hun kennis bijhielden. 

Planten als medicijn

Van planten werden verschillende delen gebruikt als medicijn, zoals de bladeren, stengels, wortels, zaden, schors en vruchten. Zo diende de bast van een wilg om koorts te verlagen en werd het zaad van papaver gebruikt om z’n verdovende werking.

Hortus Medicus

De tentoonstelling De tuin als apotheek neemt je aan de hand van kruiden als valeriaan, mariadistel en absintalsem mee langs de geschiedenis van geneeskrachtige planten en door de Hortus Medicus, eeuwen voordat het de Hortus Botanicus werd. Ook te zien: een nagebouwde apothekerskast en papieren planten gemaakt door Stine Berg Evensen.