Al een aantal jaar is cortenstaal een geliefd materiaal in tuinen. Het kent vele voordelen, maar er zijn ook enkele aandachtspuntjes.
Twee groenprofessionals vertellen over hun ervaringen met cortenstaal en hoe ze het in tuinen toepassen.
Tuinen van nu
Volgens Jasper Klessens is cortenstaal helemaal ‘terug van weggeweest’. Klessens stuurt de aanlegploeg aan van Abrahams Hoveniers uit Biest-Houtakker. Hij vertelt: “Een jaar of acht geleden was cortenstaal al heel populair. We hebben echter net een periode achter de rug met vooral veel strakke, moderne tuinen. Met al die rechte lijnen in de tuin verdween cortenstaal iets naar de achtergrond. Om een rechte grondkering te maken, kun je immers verschillende soorten materialen gebruiken, waaronder beton. Momenteel gaan we weer terug naar de aanleg van meer natuurlijke tuinen en daarin is cortenstaal weer heel populair. Cortenstaal leent zich goed voor het maken van een glooiende grondkering, wat past bij de ronde lijnen in de tuinen van nu. Dat is direct één van de grote voordelen van dit materiaal: je kunt er ronde vormen mee maken.”
Op maat of standaard?
Abrahams Hoveniers koopt het cortenstaal vaak in bij een vaste leverancier. Is er sprake van een afwijkende maat, dan maakt een constructiebedrijf het product tot op de millimeter nauwkeurig. Wat Klessens fijn vindt aan het gebruik van cortenstaal, is het duurzame aspect. “Dit materiaal gaat járen mee. Het roestlaagje dat wordt gevormd, sluit het staal dusdanig af dat het niet verder oxideert. Zo gauw de roodbruine roestlaag op het materiaal zit, heb je er eigenlijk geen onderhoud meer aan.” Nóg een voordeel van cortenstaal is de mooie kleur, vindt de groenprofessional. “Veel mensen zijn gecharmeerd van de uitstraling van cortenstaal, omdat het zo mooi aansluit bij de frisgroene kleur van veel planten. Het geeft een warm, romantisch beeld aan de tuin.”
Stijgende prijs
Toch zijn er zeker ook nadelen, bekent Klessens. “Samen met de staalprijs, is de prijs van cortenstaal ook gestegen. En wil je het gebruiken om een verhoogde grondkering te maken, dan zul je toch eerst een vaste basis van een ander materiaal moeten maken. Toch werken wij graag met cortenstaal, ook vanwege het feit dat het materiaal zo lang meegaat en geen onderhoud vraagt. Wel hebben we in de afgelopen jaren gemerkt dat er kwaliteitsverschillen zijn in de diverse soorten cortenstaal die je kunt kopen. Het is dus slim om hier op te letten voor aanschaf.”
Minimalistische uitstraling
Ook Marcel van der Waal, eigenaar van Van der Waal Tuinen uit Piershil, gemeente Hoeksche Waard, werkt geregeld met cortenstaal. Steeds vaker combineert hij in zijn ontwerpen modern met klassiek. “Juist dan is cortenstaal een mooi materiaal. Ik gebruik het bijvoorbeeld in de vorm van strakke bloembakken en als kantopsluiting om een minimalistische uitstraling te creëren. Ook schuttingpanelen kun je uitvoeren in cortenstaal. We hebben zelfs een tuin gemaakt waarbij het cortenstaal schuttingpaneel overliep in een cortenstaal tuinbank. In diezelfde tuin was sprake van een hoogteverschil; vanaf de woning naar de tuin bekleedden we de afstapjes met cortenstaal.”
Lees ook: Betaalbaar roestbruin
Oxidatieproces nog niet voltooid
De reden waarom cortenstaal al jaren populair is? Net als Klessens van Abrahams Hoveniers, is ook Van der Waal te spreken over zowel de uitstraling als de eigenschappen van het materiaal. “De roestbruine kleur is zeker in combinatie met siergrassen prachtig. Ook combineer ik het graag met grijze, rustieke betontegels en kastanjehout. Dat het materiaal zo lang meegaat, is natuurlijk een extra voordeel.”
Toch zijn er ook nadelen van cortenstaal waar je je als hovenier bewust van dient te zijn, vindt ook Van der Waal. “Als het materiaal nieuw wordt geleverd, is het oxidatieproces vaak nog niet helemaal voltooid. Zet daarom een cortenstalen plantenbak of bank die nog de grijze staalkleur heeft, niet rechtstreeks op tegels. De roestvlekken zijn hardnekkig. Je kunt dit wel voorkomen door een randje grind langs de bakken te verwerken óf door het materiaal eerst te laten behandelen zodat het oxidatieproces achter de rug is.”
Kies de juiste dikte
Ook Van der Waal merkt op dat er kwaliteitsverschil in cortenstaal is, dat vooral ook samenhangt met de dikte. “Kies de juiste dikte voor de juiste toepassing. Een muurtje van betonblokken is eenvoudig te verfraaien door het af te werken met kant-en-klaar voorgevormde platen van cortenstaal; dan hoef je ook geen heel dik cortenstaal te gebruiken. Ook gebruik ik regelmatig u-profielen van cortenstaal die je over standaard opsluitbandjes zet. Je klopt ze er gewoon overheen, dat is heel eenvoudig. Op deze manier kun je een bestaande tuin snel en simpel voorzien van een veel modernere uitstraling.”
Tekst: Daphne Doemges-Engelen
- Bekijk ook
- janabrahams.nl