Bijna helft Nederlanders zit amper in tuin

Algemeen 16-05
Bijna helft Nederlanders zit amper in tuin

Maar liefst 41 procent van alle zelfstandig wonende Nederlanders heeft de afgelopen drie maanden slechts maximaal een halfuur in de tuin of op het balkon doorgebracht. Dit blijkt uit onderzoek van Panelwizard in opdracht van Stichting Steenbreek onder 1.355 zelfstandig wonende Nederlanders. Deze onverschilligheid lijkt te leiden tot andere prioriteiten; zo zegt een op de drie ondervraagden liever uit eten te gaan dan geld te investeren in tuin of balkon. 

Bijna helft Nederlanders zit amper in tuin

Opvallend genoeg zijn ouderen het minst in de tuin te vinden. Maar liefst 47 procent van de zestigplussers heeft de afgelopen periode maximaal een halfuur in de tuin gespendeerd. Voor de jongere generaties, 39 jaar en jonger, geldt dit voor 31 procent. Bovendien zegt 32 procent van alle ondervraagden liever geld uit te geven aan uiteten gaan dan aan de tuin. “Het is jammer dat mensen weinig tijd en aandacht besteden aan hun tuin”, zegt Roel van Dijk, directeur van Stichting Steenbreek. “Een mogelijke oorzaak hiervoor is het feit dat mensen hun tuin niet als een prioriteit zien. Dat terwijl het onderhoud niet duur hoeft te zijn. Door bijvoorbeeld te kiezen voor de juiste planten die weinig onderhoud vergen kun je jouw tuin gemakkelijk en goedkoop omtoveren tot een plek waar je juist kunt genieten van de tuin die je hebt.”

Biodiversiteit

Weinig aandacht naar de tuin, lijkt ook ten koste te gaan van de biodiversiteit. Bijna een op de drie respondenten zag dit jaar namelijk weinig verschillende soorten dieren in zijn of haar buitenruimte. Een gevolg hiervan kan zijn dat de helft van alle ondervraagden graag meer tijd wil besteden aan tuinieren en/of het onderhouden van de tuin. Opvallend genoeg willen vooral de jongere generaties (63 procent) meer tijd besteden aan hun tuin dan ouderen (42 procent). Van Dijk: “Het hebben van dieren en insecten in de tuin is goed voor het bestuiven van bloemen en planten. Nu de lente is aangebroken, groeit de wens om de tuin gereed te maken. Denk hierbij ook eens aan biodiversiteit. Door kleine aanpassingen te doen, zoals het plaatsen van een vogelhuisje en delen van de tuin wild te laten, biedt je schuilplaatsen en voedsel voor insecten, kleine dieren en vogels. Een groene tuin is niet alleen goed voor de biodiversiteit, maar brengt ook gezelligheid in je tuin.”

Tuin van de buren

Vanwege mogelijk achterstallig onderhoud lijkt het erop dat een op de zes zelfstandig wonende Nederlandse zich weleens voor hun tuin schaamt. Een kwart van alle ondervraagden is zelfs jaloers op de tuin van de buren. Vooral jongeren onder de 30 jaar generen zich het vaakst voor hun buitenruimte (27 procent) én hebben het vaakst nijd op de tuin van omwonenden (47 procent). Van Dijk: “Rondslingerende bladeren en wilde planten en kunnen punten van ergernis zijn. Het is niet nodig je hier bezwaard over te voelen, een tuin hoeft namelijk geen biljarttafel te zijn. Iedereen kan van zijn eigen tuin een mooie plek maken, zelfs als je in de overtuiging bent geen groene vingers te hebben.”