Beregening voor elke tuin

Advertorial 22-07
Beregening voor elke tuin

De warme zomers van de afgelopen jaren, waarbij mensen bij thuiskomst van vakantie een dorre tuin aantroffen, hebben geleid tot een groeiende populariteit van automatische tuinberegening. Vaak wordt ten onrechte gedacht dat een beregeningsinstallatie een flinke investering is. Maar een beregeningsinstallatie hoeft niet veel te kosten. De prijs hangt sterk af van de grootte van de tuin en de specifieke wensen van de eigenaar.

Beregening voor elke tuin

Beregeningsinstallaties op maat

Wildkamp biedt maatwerk beregeningsinstallaties, waarbij de wensen van de klant centraal staan. "Een goed ontworpen beregeningsinstallatie kan variëren van een basisuitvoering tot een volautomatisch systeem," zegt Niels Feijen, technisch projectmedewerker bij Wildkamp. "Op onze website hebben we voor verschillende tuinsoorten drie uitvoeringen met bijbehorende prijsindicaties uitgewerkt. Dit geeft alvast een beeld van de kosten en mogelijkheden."

Veelgemaakte fouten en oplossingen

Ondanks de groeiende populariteit van beregeningsinstallaties, gaat het bij de aanleg nog wel eens mis. "Een veelvoorkomende fout is het plaatsen van te weinig sproeiers," legt Feijen uit. "Als sproeiers te ver uit elkaar staan, ontstaat er onvoldoende overlap, waardoor sommige delen van de tuin droog blijven. Het is vaak voordeliger om een extra sproeier te plaatsen, wat bespaart op water- en elektrakosten."

Wat ook nog wel eens verkeerd gaat is het aansluiten van dezelfde groep sproeiers op zowel gras als borders, terwijl deze verschillende waterbehoeften hebben. "In onze beregeningsplannen houden we rekening met de specifieke situatie in de tuin. We kijken naar de ligging van bestrating, de locatie van bomen en de situering van het gazon," aldus Feijen.

Niels Feijen
Niels Feijen

Gratis beregeningsplannen

Wildkamp biedt kosteloze beregeningsplannen aan om ervoor te zorgen dat de beregening efficiënt en effectief is. "We maken gebruik van speciale software die zelfs het leidingverlies berekent," vertelt Feijen. "Een goed doordacht plan bespaart de hovenier tijd en voorkomt onnodige kosten. We adviseren om dit plan tijdig aan te vragen, vooral in drukkere periodes kan het iets langer duren voordat het plan klaar is."

Trends in beregening: meer comfort en automatisering

Nu beregening steeds gebruikelijker wordt, stijgt de vraag naar meer comfort en automatisering. "Tuineigenaren willen vooral van hun tuin genieten zonder er veel werk aan te hebben," zegt Feijen. "Er komen steeds meer producten op de markt die het beregenen automatiseren, vaak in combinatie met slimme systemen die zorgen voor een efficiëntere waterverdeling. Deze technologieën worden ook steeds betaalbaarder."

De uiteindelijke prijs van een beregeningsinstallatie hangt af van de specifieke wensen en de grootte van de tuin. "Wij kunnen alles bieden, van een eenvoudig systeem tot een volledig computergestuurd ondergronds systeem," legt Feijen uit. Door het besturingssysteem aan te sluiten op sensoren, kan de efficiëntie en het comfort worden verhoogd. "Daarnaast kan men kiezen voor een wifi-verbinding, zodat de beregening ook op afstand bediend kan worden."

Innovatie en duurzaamheid

De nieuwste systemen kunnen zelfs het type gewas en de leeftijd ervan invoeren voor een nog nauwkeuriger waterverbruik. "Er zijn al computers die werken op zonne-energie of met een waterkracht-turbine, wat bijdraagt aan de duurzaamheid van het systeem," voegt Feijen toe.

Kortom, een goed ontworpen beregeningsinstallatie kan veel voordelen bieden en hoeft niet duur te zijn. Met de juiste kennis en technologie kan iedere tuin, groot of klein, optimaal worden onderhouden.