Alkmaar naar Green Cities Award

Algemeen 18-10
Alkmaar naar Green Cities Award

Alkmaar vertegenwoordigt Nederland wederom bij de Green Cities Europe Award 2024. Na een spannende online competitie heeft het publiek de vergroening van de Hans de Riesstraat in Alkmaar geselecteerd als het project dat Nederland gaat vertegenwoordigen in de internationale competitie.

Alkmaar naar Green Cities Award

Goede tweede werd Wonderwoods in Utrecht. Op drie en vier eindigden respectievelijk het Burgemeester Geukerspark in Helmond en de daktuin van het Belsimpel HQ in Groningen.

In totaal tien Europese landen vaardigen een nationaal project af. De projecten worden beoordeeld door een jury die bestaat uit vakjuryleden uit de deelnemende landen. De prijsuitreiking vindt plaats op 29 januari op de IPM in Essen.

De Hans de Riesstraat viel voor Alkmaar onder de opdracht ‘klimaatadaptief maken wijken’. Bij de renovatie van deze openbare ruimte is 1.500m² bestrating verwijderd en vergroend. Opvallende elementen verder zijn de oppervlakkig zichtbare waterafvoer naar wadi’s, afgekoppelde regenpijpen, verwijderde straatkolken en vooral ook de passende en zeer diverse beplanting met bomen, heesters, klimplanten, bloembollen en vaste planten; vaak biologisch en inheems. Paul Weidema is met Stadswerk072 trotse inzender, en voegt nog gauw toe dat het project zich ook kenmerkt door intensieve betrokkenheid van bewoners.

Elk jaar focust de Green Cities Europe Award de aandacht op aantrekkelijke stedelijke vergroeningsprojecten in heel Europa, die optimaal gebruik maken van de talrijke voordelen en de toegevoegde waarde van groene infrastructuren in de leefomgeving. Vanuit Nederland organiseert De Groene Stad de nationale voorcompetitie.

Alkmaar won in 2022

In 2022 vertegenwoordigden Alkmaar en Stadswerk072 Nederland ook, en wonnen toen ook de internationale competitie. Afgelopen jaar werd Nederland met dank aan Utrecht derde in de internationale competitie.