Nederland staat bekend om haar wisselende weersomstandigheden. Zomers kunnen heerlijk zacht zijn, maar de temperaturen kunnen ook hoog oplopen. De winters kunnen zacht zijn, maar ook koude winters zijn voor ons niet onbekend. Waar we vrijwel het hele jaar zeker van zijn, is neerslag. Om de regenval te reguleren is genoeg groen cruciaal. Bossen, parken en bermen, het helpt allemaal bij het afvoeren en het opslaan van regenwater. Ook de Nederlandse tuinen spelen een grote rol bij de afvoer van regenwater. Een volledig betegelde tuin helpt daar niet aan mee en dat kan zorgen voor watertekort en droogte. Maar kiezen Nederlanders voor een groene tuin of gaan zij toch voor betegeling? Tuinvisie deed onderzoek.
Uit het onderzoek is gebleken dat 1 op de 5 Nederlanders kiest voor zo min mogelijk betegeling in de tuin. Per provincie zijn er nog verschillen te zien: in de provincies Zeeland, Drenthe en Limburg kiest 1 op de 3 voor zo min mogelijk betegeling in de tuin, waar dit in Overijssel maar ongeveer 1 op de 20 (5 procent) is. De overige provincies zitten hier tussenin.
Duurzame en groene tuin
Wanneer men aan een duurzame tuin denkt, denken de meeste mensen direct aan een groene tuin. Maar een duurzame tuin hoeft niet enkel groen te zijn. In sommige situaties is een tuin die enkel groen is, niet de optie die het langst mee gaat. Vaak is een combinatie van groen met betegeling de optie die op lange termijn het best werkt. Zo zijn er verschillende duurzame opties voor betegeling, zoals staptegels, grind, keramische tegels of drainage tegels.
- Bekijk ook
- www.tuinvisie.nl