'Spoel verf nooit door de gootsteen'

Algemeen 16-04
'Spoel verf nooit door de gootsteen'

‘Spoel verf nooit door de gootsteen’, dat is de oproep die de gezamenlijke bouwmarkten en verfproducenten starten in hun gemeenschappelijke campagne. Uit onderzoek van Milieu Centraal blijkt dat ongeveer de helft van de consumenten verfgereedschap, zoals kwast en roller, afspoelt onder de kraan. De uitkomst was aanleiding voor de bewustwordingscampagne.

'Spoel verf nooit door de gootsteen'

Milieu Centraal ondervroeg vorig jaar duizend consumenten over hoe ze de schilderspullen, zoals kwast en roller, schoonmaken als ze klaar zijn met schilderen. De helft van de ondervraagden spoelt het materiaal af onder de kraan, en 65 procent denkt dat het een prima schoonmaakactie is. Dat is niet het geval, verf moet niet door de gootsteen worden gespoeld.

Watergedragen verf

Veel verven zijn tegenwoordig watergedragen, wat ook op de verpakking staat vermeld. Dat betekent echter niet dat het met het water weg mag worden gespoeld. Verf bevat stoffen die het water kunnen vervuilen, zodat het niet in het riool mag belanden. Waterzuiverings- en drinkwaterbedrijven hebben aangeven dat ze moeite moeten doen om de vervuiling uit het afvalwater te zuiveren. De gezamenlijke bouwmarkten en verfproducenten hebben daarom besloten tot deze campagne om de consument daar bewust van te maken.

De campagne is op 16 april 2024 van start gegaan en duurt in ieder geval een jaar. Centraal staat de website www.spoelverfnooitdoordegootsteen.nl waarop alternatieven staan voor het schoonmaken van kwast en roller. Naast posters, video’s en social media-berichten, vormen de roerhoutjes voor verf een belangrijke rol. Voor maximaal bereik van de boodschap laten bouwmarkten de campagneslogan ‘spoel verf nooit door de gootsteen’ erop drukken.