Opening carnivorenperk Hortus op 25 april

Algemeen 09-04
Opening carnivorenperk Hortus op 25 april

Op donderdag 25 april aanstaande wordt vanaf 16:00 uur het nieuwe carnivorenperk van de Hortus Botanicus Amsterdam geopend.

Opening carnivorenperk Hortus op 25 april

De Hortus is een attractie rijker: een gloednieuw perk voor de collectie vleesetende planten. Tijdens de officiële opening op 25 april geven collectiespecialist Sven Focke en hoofd Tuin & Collectie Reinout Havinga een korte toelichting en rondleiding. Vervolgens is er in het Kaslokaal gelegenheid voor een feestelijke toost om de opening van het nieuwe tuindeel te vieren.  

Nieuwe plek carnivorenperk

Door de vernieuwing van de Klimatenkas moest er een nieuwe plek gevonden worden voor het carnivorenperk: een plantenfamilie die niet mag ontbreken in een botanische tuin. Die plek is gevonden tegen de warme zuidgevel van het Hugo de Vriesgebouw en is in opdracht van de Hortus gerealiseerd door Vosse Natuurlijke Tuinen.  
 
Onder het perk is een regenwateropslag van 10.000 liter ingebouwd. De rand bestaat uit een 60 cm hoge muur van tufsteen met daarbovenop een veenmoeras van 20 cm diep met een zeer uitgebreide en gedetailleerde collectie, bestaande uit voornamelijk Noord-Amerikaanse carnivoren die in een ecologische context zijn aangeplant. Er stroomt een klein beekje zodat het water in de vijver niet stilstaat. Er groeien onder andere bekerplanten (Sarracenia, Darlingtonia), zonnedauw (Drosera), vetblad (Pinguicula), vliegenval (Dionea) en blaasjeskruid (Urtricularia). Daarbij zijn er ook verschillende soorten mossen (Sphagnum, Polytrichum) en spectaculaire moerasbloeiers te bewonderen, waaronder ook orchideeën. Er is veel aandacht besteed aan het habitat en de soortendiversiteit.